Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i mikroelementów. Czym dokładnie się objawia? Jak z nim walczyć? Mamy nadzieję, że poniższy artykuł dostarczy Wam wszelkich niezbędnych informacji i już dziś zaczniecie walczyć z zakwaszeniem organizmów!

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?

zakwaszenie organizmu objawyWielu z Was zapewne zna to uczucie, kiedy jest się ciągle zmęczonym, niezależnie od ilości przespanych godzin. Nieobce jest Wam też jest zapewne rozdrażnienie, podkrążone oczy, nerwowość, niezdecydowanie, nagła ochota „na słodkie”. Powtarzające się bóle kręgosłupa, stawów i mięśni, a do tego słaba kondycja włosów, łamiące się paznokcie i szara, pozbawiona blasku, trądzikowa cera. Zbędne kilogramy, których nie możecie się pozbyć i dodatkowe atrakcje, takie jak ciągłe przeziębienie, zajady, katar albo biegunka… Brzmi znajomo? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł! Wymienione symptomy, występujące razem, choć niekoniecznie wszystkie na raz, są najczęściej oznaką zakwaszenia organizmów. Trzeba jednak dodać, że ich występowanie może się wiązać z różnymi schorzeniami, a zignorowane, mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przed przystąpieniem do odkwaszania organizmu najlepiej jest więc skonsultować się z lekarzem i ustalić czy będzie to dla Was bezpieczne.

 

Czym tak właściwie jest zakwaszenie organizmu?

Zanim to wyjaśnimy, musimy najpierw napisać czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Jest to stan, w którym zachowany zostaje odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Jak zapewne każdy z Was pamięta, skala pH wynosi od 0 do 14, gdzie odczyn (czyli wartość) pH leżąca w granicach 0-7 mówi o środowisku kwaśnym, 7-14 o zasadowym, a odczyn równy 7 mówi o tym, że pH jest neutralne. Stąd pojęcie „odpowiedniego pH”, gdyż różne płyny w organizmie mają różne pH, ale wszystkie z nich muszą zostać utrzymane właściwym dla nich poziomie. Zakwaszenie organizmu jest to więc stan, w którym równowaga ta zostaje zakłócona i płyny ustrojowe mają zbyt kwasowy odczyn. Zakwaszenie organizmu często mylone jest z kwasicą, a więc stanem nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o charakterze kwaśnym lub niedobór substancji o charakterze zasadowym. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45, a utrzymanie stałego pH wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulujących. Najwięcej dwutlenku węgla (najkwaśniejszy odczyn w organizmie) usuwany jest poprzez oddychanie oraz wraz z moczem, dlatego tak ważne jest zadbanie o sprawne funkcjonowanie wszystkich układów.

 

Jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu?

Tak jak wspomnieliśmy na samym początku, przyczyną zakwaszenia organizmu jest przede wszystkim zła dieta. Problem wiąże się codziennym spożywaniem dużych ilości cukru, glutenu, przetworzonej żywności, kawy, produktów mlecznych (np. sery), wody i napojów gazowanych, słodyczy czy zbyt dużej ilości mięsa. Powód leży więc w niezbilansowanej diecie. Dodatkowe czynniki, które mogą wpłynąć na zakwaszenie organizmu, to głodzenie się, zbyt mała lub zbyt duża aktywność fizyczna, używki i stres. Osoby, które są silniej narażone na zakwaszenie to również te, które nadużywają diet odchudzających (szczególnie opartych na głodzeniu się) oraz mające nagromadzoną dużą ilość toksyn w organizmie.

Błędne koło

Często ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że mają zakwaszony organizm. Efektem tego jest błędne koło i tylko pogarszanie swojego stanu. Jeżeli ktoś chodzi ciągle niewyspany, próbuje „ratować się” i pobudzać sporą ilością mocnej kawy, napojami energetycznymi i słodyczami. Pod koniec dnia są tak „nakręceni” od wszystkich tych specyfików, że nie mogą zasnąć. Budzą się rano niewyspani, więc sięgają po kawę… i tak w kółko.

Sprawdź czy problem zakwaszenia nie dotyka Ciebie!

Test na zakwaszenie organizmu jest dosyć prosty. Do jego przeprowadzenia potrzebnych jest kilka jałowych pojemników na jak sprawdzić zakwaszenie organizmumocz oraz papierki lakmusowe. Jak łatwo się domyślić, test ten polega na sprawdzeniu pH moczu. Jego pH może się wahać od 4,8 do 8 w zależności od zjedzonego posiłku i ilości wypitych napojów. Niemniej jednak, jeżeli buforowanie i kompensacja oddechowa nie wystarcza do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, to nadmierna ilość jonów wodorowych usuwana jest z moczem i wówczas pH jest wysokie. Test najlepiej prowadzić przez kilka dni wykonując pomiar kilka razy w ciągu dnia, ale pierwszy pomiar wykonując zaraz po przebudzeniu. Kolejne pomiary można sobie rysować na wykresie, co da nam jasny obraz tego, co się dzieje. Jeżeli nasze punkty pomiarowe będą się mieścić w skali (4,8-8) nie będą wykazywały tendencji wzrostowej, to możemy być spokojni. Jeżeli jednak będą się utrzymywały tylko wysokie wyniki i tendencja będzie rosnąca, powinniśmy się skonsultować z lekarzem aby najpierw wykluczyć możliwe problemy z np. nerkami, a jeżeli wszystko będzie w porządku, to kolejnym etapem będzie przejście do odkwaszania. Jeżeli okaże się, że pH Waszego moczu jest w porządku, ale nadal czujecie niemoc, może warto skorzystać z diety oczyszczającej (np. dieta dr. Dąbrowskiej)? Pozwoli ona Wam oczyścić organizm z toksyn, co z pewnością wpłynie pozytywnie na Wasze samopoczucie.

JAK ODKWASIĆ ORGANIZM?

Na zakwaszenie organizmu nie musimy być skazani. Wystarczy stosować poniższe rady, a z całą pewnością poczujecie się lepiej i wygracie w tej walce.


1. Odstaw wszelkie używki na bok. Nie dość, że pomoże to w bezpośredni sposób odkwasić organizm, to jeszcze będzie miało długofalowy, pozytywny skutek z pewnością poprawiający stan zdrowia i samopoczucia.


2. Weź głęboki oddech. To nie żart. Jak wspomnieliśmy powyżej, najbardziej kwasowy dwutlenek węgla jest usuwany z organizmu podczas oddychania. Ćwiczenia oddechowe nie tylko dodadzą Ci energii i pomogą się zrelaksować, ale także pozwolą na zwiększone usuwanie dwutlenku węgla!


3. Zminimalizuj spożywanie kawy, kofeiny, cukru, napojów gazowanych, alkoholu i przetworzonego pożywienia. To bardzo ważne. Produkty te sprzyjają gromadzeniu się toksyn przez co możemy odczuwać objawy zakwaszenia organizmu.


4. Pij dużo wody i koktajli warzywnych. Woda powinna być pita codziennie, w ilości ok. 2 l. Poleca się wypijanie ok. pół litra wody z dodatkiem cytryny na czczo z rana, aby przyspieszyć metabolizm.


5. Uprawiaj sport. Oczywiście nie musi to być od razu maraton każdego dnia, ale nawet 20 minut spaceru dziennie pozwala na przyspieszenie uwalniania toksyn, poprawia kondycję i samopoczucie!


6. Zadbaj o swoje żywienie. W związku z tym, że to głównie warzywa mają odczyn zasadowy podczas trawienia, to one powinny stanowić ok. 70-80% spożywanego jedzenia. Pozostałe 20% powinny stanowić produkty, które mają właściwości kwasotwórcze. Warto zwrócić uwagę na kaszę jaglaną, której właściwości zasadotwórcze są znane i z powodzeniem można po nią sięgać.

Produkty kwaso- i zasadotwórcze

Czasem ciężko jest ustalić, które z produktów są kwaso- a które zasadotwórcze. Jest to jednak wiedza, którą każdy powinien sobie przyswoić lub przynajmniej wiedzieć, gdzie szukać informacji na temat właściwości produktów. Mamy nadzieję, że tabela z produktów i ich właściwości zamieszczona poniżej, będzie dla Was sporym ułatwieniem. Często znane nam smaki nie odpowiadają zupełnie ich funkcji w organizmie. Sztandarowym przykładem jest tutaj cytryna; kwaśna w smaku, mogłaby sugerować przyczynianie się do zakwaszania organizmu. W praktyce jest zupełnie inaczej. Podczas trawienia ma ona efekt zasadowy na organizm. Innym przykładem może być mleko, które poza naszym organizmem jest zasadowe, ale podczas trawienia zmienia swój odczyn na kwaśny. Uogólniając, produkty zasadotwórcze to warzywa i owoce, a pozostałe produkty są kwasotwórcze.

Na to, jak dany produkt oddziałuje na organizm wpływ ma stężenie fosforu, siarki i chloru (właściwości kwasotwórcze) oraz wapń, magnez, potas i sód (właściwości zasadotwórcze).

Wysoko zasadowe Umiarkowanie zasadowe Nisko zasadowe Bardzo nisko zasadowe
proszek do pieczenia
chlorella
cytryny
soczewica
limonka
woda mineralna
nektarynka
cebula
persymona
ananas
nasiona dyni
maliny
sól morska
wodorosty
spirulina
słodkie ziemniaki
mandarynki
soki warzywne
arbuz














jabłka
morele
szparagi
herbata banchi
brokuły
marchew
orzechy nerkowca
kasztany
cytrus
mniszek lekarski
jadalne kwiaty
czosnek
imbir (świeży)
herbata z żeń-szenia
grejpfrut
herbata ziołowa
zioła (zielonobrązowe)
jarmuż
kiwi
kalarepa
owoce leśne
mango
melasa
musztarda zielona
oliwa
pietruszka
pasternak
groszek
pieprz
sos sojowy
przyprawy
słodka kukurydza (świeża)
rzepa
migdały
ocet jabłkowy
jabłka (kwaśne)
karczochy
awokado
papryka
jeżyna
brązowy ocet ryżowy
kapusta
kalafior
wiśnia
olej z wątroby dorsza
żółtka
bakłażan
żeń-szeń
zielona herbata
zioła
miód (surowy)
por grzyby
drożdże odżywcze
papaja
brzoskwinia
gruszka
ogórki (domowej roboty)
ziemniak
olej z pierwiosnka
dynia
rzodkiewki
syrop ryżowy
brukiew
nasiona sezamu
kiełki
rukiew wodna
kiełki lucerny
olej z awokado
banan
buraczki
jagody
brukselka
seler
szczypiorek
kolendra
olej kokosowy
ogórek
porzeczka
jaja kacze
kiszone warzywa
olej lniany
herbata imbirowa
kawa ziarnista
winogrona
olej z konopi
sałaty
owies
oliwa z oliwek
pomarańcze
komosa ryżowa
rodzynki
nasiona kiełkujące
truskawki
ziarna słonecznika
tahini
warzywa rzepiku
dziki ryż


(źródło: http://greenopedia.com/alkaline-acid-food-chart/)

Bardzo wysoko kwasowe Umiarkowanie kwasowe Nisko kwasowe Bardzo nisko kwasowe
sztuczne słodziki
jęczmień
wołowina
piwo
orzechy brazylijskie
pieczywo
brązowy cukier
kakao
olej z nasion bawełny
mąka (biała)
smażone jedzenie
soki owocowe z cukrem
orzechy laskowe
chmiel
lody
dżem / galaretka
likiery
homary
słód
makaron (biały)
bażanty
ogórki (handlowe)
ser topiony
owoce morza
napoje bezalkoholowe
soja
cukier
sól kuchenna
orzechy włoskie
chleb pszenny
biały ocet
produkty z pełnego ziarna
wino
drożdże
jogurt (słodzony)
jęczmień jęczmienny
ryż basmati
kazeina
olej kasztanowy
kurczak
kawa
kukurydza
twarożek
żurawina
białka
fruktoza
fasola garbanzo
zielony groszek
miód (pasteryzowany)
keczup
smalec
kukurydza
małże
musztarda
gałka muszkatołowa
otręby owsiane
oliwki (marynowane)
inne rośliny strączkowe
olej palmowy
makaron (pełne ziarno)
ciasto
orzeszki ziemne
granaty
prażona kukurydza
wieprzowina
śliwki
żyto
mleko sojowe
kałamarnice
cielęcina
ser dojrzewający
alkohol
olejek migdałowy
ocet balsamiczny
czarna herbata
dziczyzna
gryka
krowie mleko
łosina
mąka
kozie mleko
gęś
fasola zwyczajna
jagnięcina
mleko
mięczaki
baranina
śliwka
czerwona fasola
olej szafranowy
kasza manna
olej sezamowy
skorupiaki
ser sojowy
orkisz
tapioka
tofu
pomidory
indyk
wanilia
pszenica
biała fasola
biały ryż


amarant
brązowy ryż
masło
olej rzepakowy
orzech kokosowy
śmietana
curry
suszone owoce
figi
ryby
żelatyna
kozi ser
olej z pestek winogron
kasza
syrop klonowy
proso
orzechy sosnowe
olej z nasion dyni
rabarbar
ser owczy
szpinak
fasolka szparagowa
olej słonecznikowy
dziczyzna (jelenie)
ocet winny
fasola woskowa
dzika kaczka
cukinia







Co to jest PRAL?

PRAL to skrót od angielskiego wyrażenia: potential renal acid load, co oznacza potencjalne obciążenie nerek kwasem. Innymi słowy, jest to wskaźnik, który mówi nam o działaniu zakwaszającym lub odkwaszającym danego pożywienia. Wzór nie jest skomplikowany i z powodzeniem można go stosować przy planowaniu swoich posiłków. Potencial renal acid load (PRAL)= (0,49 x białko [g] + 0,037 x fosfor [mg]) – (0,021 x potas [mg] – 0,026 x magnez [mg] -0,013 x wapń [mg]) Dla tych, co się boją popełnienia błędu podczas liczenia, w Internecie można znaleźć specjalne kalkulatory, które po wpisaniu wymaganych danych, same obliczą nam wielkość wskaźnika PRAL. Stosowanie PRAL w praktyce wymaga znajomości zawartości białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia w poszczególnych produktach. Wynik powyżej 0 mówi nam o działaniu potencjalnie zakwaszającym, a poniżej 0 o działaniu potencjalnie odkwaszającym. Policzone wartości PRAL dla niektórych produktów, możecie znaleźć tutaj: https://www.precisionnutrition.com/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Bibliografia:

  1. http://www.getoffyouracid.com/signs-of-too-much-acid-in-your-body/
  2. Brzozowska Anna (2012) Równowaga kwasowo-zasadowa [w:] Jan Gawęcki (ed.) Żywienie człowieka Podstawy Nauki o Żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa.
  3. Remet Thomas (1995) Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of American Dietetic Association. Vol. 95. Number 7, pp.791 – 797
  4. Remer Thomas (2000) Influence of Diet on Acid-Base Balance. Seminars in Dialysis Vol. 13, No 4 (july-August) 2000 pp. 221-226

Dieta pudełkowa

Ostatnio coraz częściej można usłyszeć o tak zwanej diecie pudełkowej. Nie jest to „wynalazek” nowy, ale na pewno coraz bardziej popularny. Czym on jest? Na czym to polega? Czy warto? Oczywiście jak świat długi i szeroki, tyle opinii jak na jej temat, ale my postaramy...

Dieta oczyszczająca

Życie w biegu, stres, zła dieta, wypalane papierosy czy pity alkohol – to wszystko powoduje, że mimo badań i dobrych wyników, możemy czuć się źle. Chodzimy niewyspani, rozdrażnieni, osłabieni, na nic nie mamy siły, a w dodatku nasza cera jest szara i na...

Dieta Dukana – szczegóły i jadłospis

Historia Dr Pierre'a Dukan'a Pierre Dukan urodził się w 1941 roku w Algierii, ukończył Hôpital Bichat w Paryżu. Uznawany jest za eksperta w dziedzinie żywienia, co wielokrotnie potwierdzał udzielając licznych porad i wywiadów zarówno w radiu, jak i w telewizji....

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *