twórca diety MontignacaMichel Montignac, o którym tu mowa, podobnie jak jego ojciec , przez wiele lat borykał się z problemem otyłości. Ukończył studia nauk politycznych i specjalizację w naukach społecznych, a następnie pracował jako dyrektor personalny w firmie farmaceutycznej. Praca ta zainspirowała go do podjęcia walki z własną otyłością i w oparciu o wyniki badań naukowych opracował nową dietę prowadzącą do utraty wagi ciała, a tym samym został pierwszą osobą, która wpadła na pomysł wykorzystania indeksu glikemicznego.  Wszystkie swoje pomysły Michel Montignac testował na sobie.  Doprowadziły go one do utraty 15 kg w przeciągu niespełna 3 miesięcy. W 1986 roku Montignac napisał książkę „Dieta dla biznesmena”, która bardzo szybko stała się światowym bestsellerem i zachęciła go do dalszej pracy naukowej. Kolejna książka, opublikowana rok później, „Jeść, aby schudnąć” pobiła rekord sprzedaży i tłumaczona była na wiele języków. W 2010 roku Michel Montignac zmarł, ale założona przez niego firma Nutrimont w dalszym ciągu rozwija metodę.

OFICJALNA STRONA MICHAEL’A MONTIGNAC’A

montignac strona internetowa

Czym jest indeks glikemiczny (IG)?

Indeks ten informuje o zawartości czystego cukru/skrobi w danym produkcie węglowodanowym, co pozwala przewidzieć jego wpływ na poziom cukru (glikemiI) we krwi po spożyciu posiłku.

Dlaczego indeks glikemiczny jest ważny?

Indeks ten określa procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku w porównaniu do wzrostu, jaki nastąpiłby po spożyciu czystej glukozy. Im wyższa jest wartość indeksu w danym produkcie, tym wyższe stężenie cukru we krwi po jego spożyciu. Innymi słowy, indeks wskazuje, jak spożyty produkt wpłynie na wydzielanie insuliny przez organizm. Uważa się, że im więcej wydzielanej jest insuliny, tym istnieje większe prawdopodobieństwo zwiększenia masy ciała.

Znajomość indeksu glikemicznego jest szczególnie ważna w przypadku osób zmagających się z cukrzycą. Dieta diabetyków powinna być zdominowana przez węglowodany złożone oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zestawienie produktów wraz z wartością ich IG znajdziecie w osobnym artykule „Indeks glikemiczny wybranych produktów”

Jakie są założenia Diety Montignaca? Zasady łączenia produktów

niski indesk glikemiczny jagodyDieta Montignac nie stawia ograniczeń co do ilości spożywania pokarmu, co więcej jest zrównoważona i polega na odpowiednim doborze i łączeniu produktów ze wszystkich grup – zarówno tłuszczów jak i węglowodanów oraz białek. Łączenie produktów jest tutaj wyrażeniem kluczowym. Stosując dietę należy pamiętać, że węglowodany o niskim indeksie glikemicznym najlepiej łączyć z białkami. Natomiast absolutnie niewskazane jest łączenie owoców z białkami i tłuszczami, gdyż doprowadzi to do fermentacji w żołądku. Wyjątkiem są truskawki, maliny, jeżyny, jagody i porzeczki. Zaleca się spożywanie owoców na czczo. Produkty tłuszczowe natomiast można bezpiecznie łączyć z białkami i drobnymi węglowodanami (IG<35).  Ponadto cała dieta zakłada zastosowanie 2 kolejnych etapów, które mają nam przynieść wymarzoną sylwetkę. Ich opis znajdziecie poniżej. Generalnie zaleca się spożywanie warzyw bogatych w błonnik, a pieczywo można spożywać tylko rano i tylko pełnoziarniste. Zalecane jest spożywanie 3 posiłków dziennie o stałych porach i nie należny ich opuszczać. Konieczne jest również wypijanie ok. 2 litrów wody dziennie, co raczej nie powinno być dla nikogo niespodzianką. Taka ilość wody mineralnej zapewnia organizmowi prawidłową gospodarkę wodną.

Jakie są etapy Diety Montignaca?

Można wydzielić dwa etapy Diety Montignaca:

ETAP 1

Ma on na celu obniżenie wagi ciała i oczyszczenie organizmu z substancji niepożądanych. Zazwyczaj trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, należy mieć jednak na uwadze, że nie powinno się skracać tego etapu poniżej 2-3 miesięcy. Jest to przyjemny etap i nie wymaga zbyt wielu wyrzeczeń. Należy pamiętać, żeby wybierać produkty, które nie zawierają cukrów, ponieważ używać można tylko fruktozy. Należy też pamiętać o prawidłowym zestawieniu produktów ze sobą. Węglowodany o IG mniejszym niż 22-35 należy łączyć z tłuszczami, a węglowodany z zakresu 35-50 z białkami i warzywami. indeks glikemiczny owocePoleca się następujący schemat żywienia: na śniadanie spożywamy węglowodany, na obiad serwujemy tłuszcz i białko, a na kolację węglowodany z białkami lub białka i tłuszcze. Uciążliwym może być dbanie, aby na każdy kilogram ciała spożywać 1,5 g białka. Oznacza to, że jeżeli ktoś waży 80 kg, to dziennie powinien zjadać 120 g białka. Ponadto przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, a w przypadku spożycia posiłku tłuszczowego, nie możemy nic zjeść przed upływem 4 godzin. Owoce jemy tylko na pół godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po nim. Zaleca się także wykluczenie mocnej kawy.  Śniadanie powinno być obfite, obiad normalny, natomiast należy przyłożyć starań by kolacja była lekka. I oczywiście chyba dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że nie można podjadać!

ETAP 2

Jest to faza stabilizująca uzyskaną wagę i zaleca się jej stosowanie do końca życia. Podobnie jak etap I jest to faza przyjemna i nie wymaga wielu wyrzeczeń. Należy oczywiście cały czas ograniczać spożywanie produktów z IG powyżej 50, aczkolwiek raz na jakiś czas, można „zaszaleć”. Wówczas należy jednak uzupełnić posiłek produktem o indeksie bardzo niskim. Raz na jakiś czas można również spożyć kieliszek wina.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA SPOŻYWAĆ?

Zalecane są produkty, których indeks glikemiczny nie przekracza 35, a podzielić je można na kilka grup:

  • Białkowe: chude mleko, jogurty oraz sery, jaja, ryby, owoce morza, mięso w tym drób.
  • Warzywa: bakłażan, brokuły, brukselka, buraki czerwone (surowe!), cebula, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, marchew (surowa!), ogórki, papryka, pomidory, por, rzodkiewki, sałata, seler, szczaw, szparagi oraz szpinak.
  • Rośliny strączkowe: soja, soczewica, bób, fasola, ciecierzyca i groch.
  • Nasiona i zboża: pestki, orzechy, migdały, amarantus, jęczmień, nasiona siemienia lnianego, sezamu, maku, orzechy.
  • Węglowodanowe: alkohol, ziemniaki, makaron, pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż (tylko brązowy).
  • Tłuszcze: margaryna, olej, masło oraz czekolada.
  • Owoce (świeże): agrest, awokado, brzoskwinie, cytrusy, figi, granaty, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, porzeczki czerwone, śliwki, truskawki  oraz wiśnie.

JAKICH PRODUKTÓW NALEŻY UNIKAĆ?

Należy się wystrzegać wszystkich produktów, które maja IG większy niż 50. Będą do nich należeć głównie:

  • Produkty o IG 50-69: chleb razowy, ziemniaki, banany, mód, kiwi, buraki gotowane, lody, makarony gotowane na miękko, kasza manna, kuskus i gryczana, biszkopty, bezy, konfitury, słodzone dżemy.
  • Produkty o IG 70-89: produkty z mąki pszennej, napoje słodzone, popcorn, bób i ziemniaki gotowane, cukier.
  • Produkty o IG 90-100: frytki i ziemniaki pieczone, piwo, wypieki drożdżowe, glukoza chipsy.

W początkowym etapie rozróżnienie, które produkty można spożywać, a których nie może nastręczyć kłopotów. Wiąże się to z tym, że niektóre produkty można jeść w postaci surowej, ale z diety trzeba wykluczyć jego gotowaną formę (np. buraki, marchew).

Jakie są zalety Diety Montignaca?

Do niepodważalnych zalet stosowania diety można zaliczyć różnorodność i dostępność produktów na rynku, które pozwalają na skomponowanie ciekawych, zdrowych i urozmaiconych dań, a także dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych. Ten plan żywienia nie wymaga także restrykcyjnego odważania ilości jedzenia, a pozwala na najedzenie się do syta. Ponadto wpływa na polepszenie przyzwyczajeń żywieniowych – wyklucza produkty, które mają zły wpływ na nasze zdrowie i na poprawne funkcjonowanie organizmu. Zwolennicy mówią także o jej skuteczności – stosowana poprawnie, pozwala na schudnięcie ok. kilograma masy ciała bez wysiłku, a także pozwala na utrzymanie aktywności fizycznej bez przemęczania się. Mówi się także o działaniu profilaktycznym diety w odniesieniu do chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Co ucieszy szczególnie płeć piękną – wspomaga walkę z cellulitem!

Jakie są wady diety?

Do wad zaliczane są ograniczenia spowodowane wyborem produktów, których IG jest niższy niż 50, co  szczególnie w początkowej fazie diety, może przysporzyć problemów z przygotowaniem posiłków. Niewątpliwie jest to dieta rygorystyczna w doborze składników i skłania do szczegółowego zapoznania się z IG wybieranych przez nas składników. Do wad należy zaliczyć także konieczność stosowania różnych zamienników i ograniczenie produktów, co powoduje trudne początki związane z walką z uzależnieniem od cukrów. Jako wadę często podaje się stosunkowo powolny spadek masy ciała w porównaniu z innymi dietami.

Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie Montignaca?

Stosując Dietę Montignca można skomponować mnóstwo różnorodnych posiłków. Poniżej przedstawiamy Wam kilka propozycji, które mam nadzieję staną się inspiracją do realizacji własnych pomysłów każdego dnia.

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: muffiny jabłkowe, szklanka mleka, surówka ze startej marchewki, kiszonej kapusty i szczypiorku

OBIAD: smażona ryba, fasolka szparagowa i sałatka z jaja gotowanego na twardo, pora, majonezu, natki pietruszki, sera i ziół do smaku.

KOLACJA: kefir, sałatka z tuńczyka w sosie własnym

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE: sok z cytryny i kiwi, muesli bez cukru, jogurt odtłuszczony, herbata zielona do popicia.

OBIAD: zupa jarzynowa bez ziemniaków z kawałkami gotowanego kurczaka, sałatka z papryki.

KOLACJA: ryba duszona w warzywach.

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE: sok z cytryny, płatki owsiane z ananasem z jogurtem odtłuszczonym, herbata zielona do popicia.

OBIAD: pierś z kurczaka z estragonem pieczona w folii, gotowana marchewka.

KOLACJA: chłodnik ze szparagów i awokado, puree z cukinii.

DZIEŃ 4

ŚNIADANIE: sok z jednej cytryny, twarożek wiejski, kilka plastrów wędzonego łososia, herbata zielona.

OBIAD: sałatka z buraków, kurze wątróbki z pietruszką i octem, pory nadziewane ananasem.

KOLACJA: ryba duszona w warzywach.

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE: sok z cytryny, płatki jęczmienne na mleku odtłuszczonym, jajo gotowane na miękko.

OBIAD: zupa krem z brokułów, fasolka po bretońsku.

KOLACJA: kilka plastrów chudej szynki, sałata z pomidorami i ogórkiem.

DZIEŃ 6

ŚNIADANIE: chudy twaróg z dżemem słodzonym fruktozą, jogurt naturalny z owocami, sałatka ze świeżych warzyw.

OBIAD: pieczona pierś z indyka z sałatką ze świeżych warzyw.

KOLACJA: makaron razowy z sosem pomidorowym, brokuły.

DZIEŃ 7

ŚNIADANIE: omlet z białek jaj z pomidorami, szpinakiem i oliwą.

OBIAD: zupa grillowane bakłażany nadziewane czerwoną papryką, czarnymi oliwkami i serem typu feta.

KOLACJA: kasza quinoa z pietruszką, świeżą miętą, pomidorami i szczypiorkiem.

Dieta Montignaca wydaje się być zbilansowaną, różnorodną i na pewno smaczną, a jej wady są tak naprawdę niewielkie w porównaniu z innymi dietami. Według zwolenników, utracone kilogramy nie wracają, a stosując dietę można się cieszyć dobrym zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem.

Jakie jest Wasze zdanie? Próbowaliście? Warto? Podzielcie się z Nami w komentarzach!

Woda z cytryną – pij codziennie!

Nadszedł czas, żeby poruszyć bardzo ważny temat, którym jest… woda z cytryną. Wielokrotnie pisaliśmy, żebyście pamiętali o piciu wody, niezależnie od tego, czy jesteście na diecie czy nie. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego picie wody jest takie istotne?...

Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie

Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i mikroelementów. Czym dokładnie się objawia? Jak z nim walczyć? Mamy...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *