Wielu z Was zapewne spotkało się z dietą lekkostrawną, zwaną także łatwostrawną. Tego typu dietę zaleca się szczególnie w okresach rekonwalescencji po operacjach, kiedy nie możemy obciążać organizmu dodatkową pracą, a więc poświęcaniu energii na trawienie trudno przyswajalnych produktów.

Dieta lekkostrawna – kto może ją stosować?

Dieta lekkostrawna jest przeznaczona głównie dla osób, które przebyły operację. Łatwo przyswajalne posiłki nie powodują obciążenia organizmu i pomagają powrócić do zdrowia. Dieta ta jest także polecana osobom, które cierpią na schorzenia i choroby jelit i układu pokarmowego, a także borykają się z biegunką czy przeziębieniem. Jest także polecana osobom w podeszłym wieku, gdyż zawiera wszelkie niezbędne składniki i minerały, które pozwalają prawidłowo funkcjonować naszym organizmom. Ponadto, dieta lekkostrawna wspomaga proces chudnięcia i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Dieta ta, jak sama nazwa wskazuje, polega na ułożeniu jadłospisu w sposób, który nie będzie obciążał układu pokarmowego i pozwoli na łatwe i szybkie trawienie pokarmów. Opiera się głównie na świeżych warzywach i owocach, oraz produktach nieprzetworzonych.

Jakie są zasady diety lekkostrawnej?

Główną zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych, a więc takich, które długo zalegają w żołądku. ryba w diecie lekkostrawnejMowa tutaj głównie o potrawach tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób czy też zawierających ostre przyprawy. Dodatkowo dzienna porcja błonnika powinna zostać zmniejszona do około 25 g. W sposób prawidłowy należy dobierać warzywa i owoce aby nie okazały się one być drażniącymi układ pokarmowy. Na diecie tej wskazane jest spożywanie 5-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Powinno się także bezwzględnie pamiętać o tym, żeby ostatni posiłek nie był przyjmowany później niż około 2 godziny przed snem. Dodatkowo ilość tłuszczu pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego nie powinna przekraczać 30-50 g/dobę. Tłuszcze takie znajdują się głównie w mięsie, wędlinach czy jajach. Dodaje się go również tradycyjnie podczas przygotowania potraw i pieczywa. W ilości nie przekraczającej 20-30 g/dobę można natomiast spożywać tłuszcze, takie jak olej słonecznikowy, rzepakowy i kukurydziany, a także oliwa z oliwek, niektóre margaryny czy masło. Niemniej jednak należy zachować szczególną uwagę przy spożywaniu tłuszczów. Posiłki powinno się przygotowywać w postaci sałatek ze świeżych warzyw, gotując na parze czy też piekąc w folii lub w specjalnych torebkach. Absolutnie zakazane jest smażenie i pieczenie w tradycyjny sposób (z dodatkiem tłuszczów).

Jakie są ograniczenia w stosowaniu diety lekkostrawnej?

Przed przejściem na dietę lekkostrawną, warto skonsultować się z lekarzem. O ile dieta ta wydaje się być zbilansowana (oczywiście przy odpowiednim sposobie żywienia), o tyle może zawierać niektóre składniki, których spożycie nie jest nam zalecane. Lekarz z pewnością pomoże nam rozwiać wszelkie wątpliwości i pomoże zaplanować dietę tak, aby nie przyniosła Wam szkody. Oczywistą sprawą jest także wyeliminowanie wszystkich produktów, które w jakikolwiek sposób mogą się okazać dla Was szkodliwe (np. alergeny).

Jakie produkty można spożywać na diecie lekkostrawnej?

co można jeść na diecie lekkostrawnejWbrew pozorom lista ta jest naprawdę długa i na pewno przygotowanie posiłków nie przysporzy nikomu żadnych problemów. Podstawą jest oczywiście trzymanie się zaleceń i nie wprowadzanie do menu produktów ciężkostrawnych. W tym przypadku miłośnicy steków, burgerów i tego typu smakołyków będą niestety rozczarowani. Czipsy, ciasta i ciasteczka również powinny być skreślone z listy zakupów. To samo tyczy się napojów gazowanych lub słodzonych. Najlepsza zawsze jest woda i napary ziołowe. Warto o tym pamiętać nie tylko w czasie stosowania diety lekkostrawnej, ale każdego dnia. Podsumowując, w naszym jadłospisie powinny znaleźć się między innymi: chude mięso i to w małej ilości, a także chude ryby; masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek; gotowane warzywa dojrzałe owoce bez skórki i pestek; kisiele, kompoty naturalne, woda niegazowana, herbatki owocowe i ziołowe; jogurty naturalne i maślanki; drobne ryże, kasze (np. kasza jaglana) i makarony, a także jasne pieczywo.

 

Czego nie należy spożywać na diecie lekkostrawnej?

Lista składników jest długa, jak już wspomnieliśmy, należy wystrzegać się czerwonego mięsa, napojów gazowanych, kawy, pieczywa pełnoziarnistego, a także grubych kasz i makaronów. Na liście produktów zakazanych znajdują się także: czosnek, cebula, grzyby, groch i soczewica. Wystrzegajmy się także warzyw kapustnych i kalafiora. Absolutnie unikajmy dań smażonych i pieczonych! Niewskazane jest także spożywanie alkoholu.

PONIŻEJ PRZYGOTOWALIŚMY KILKUDNIOWY JADŁOSPIS DIETY LEKKOSTRAWNEJ, KTÓRY Z PEWNOŚCIĄ BĘDZIE DOBRYM STARTEM DO PLANOWANIA POSIŁKÓW I PRAWIDŁOWEGO STOSOWANIA DIETY:

 

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: bułka pszenna (najlepiej czerstwa) z masłem i warzywami (np. pomidor, ogórek), chuda wędlina drobiowa, słaba herbata.

II ŚNIADANIE: Mus bananowo-jabłkowy.

OBIAD: Zupa jarzynowa, kompot.

PODWIECZOREK: Kisiel, 2-3 herbatniki, słaba herbata.

KOLACJA: Puree ziemniaczane, klopsy drobiowe, tarta marchewka.

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE: Twaróg z powidłami.

II ŚNIADANIE: Bułka pszenna (najlepiej czerstwa) z masłem, zieloną sałatą i pomidorem bez skórki, słaba herbata ziołowa.

OBIAD: Krupnik z drobną kaszą.

PODWIECZOREK: Owoce w galaretce.

KOLACJA: Chuda ryba pieczona w folii aluminiowej, warzywa z wody.

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE: Jajo gotowane na miękko, bułka pszenna, herbata.

II ŚNIADANIE: Truskawki z jogurtem naturalnym i niewielką ilością miodu.

OBIAD: Pierogi z chudym mięsem lub z owocami.

PODWIECZOREK: Jabłko bez skórki.

KOLACJA: Zupa- krem z dyni.

DZIEŃ 4

ŚNIADANIE: 2 jaja sadzone, czerstwa bułka, słaba herbata..

II ŚNIADANIE: Koktajl z jogurtu naturalnego, truskawek i bananów.

OBIAD: Pierś z kurczaka pieczona w pergaminie, gotowane ziemniaki, sałatka z włoszczyzny, kompot.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, 2-3 herbatniki.

KOLACJA: Zupa jarzynowa.

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE: Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i miodem.

II ŚNIADANIE: Jabłko bez skórki i pestek.

OBIAD: Dorsz gotowany na parze, sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorów bez skórki, skropione oliwą z oliwek, kompot.

PODWIECZOREK: Mus owocowy.

KOLACJA: Leniwe pierogi z niewielką ilością mąki, słaba herbata.

To oczywiście tylko przykłady tego, co można jeść na diecie lekkostrawnej. Oczywiście przepisów i potraw jest bezliku i z pewnością nikt nie będzie nią znużony. Jak macie jakieś ciekawe pomysły na dania, podzielcie się z nami w komentarzach!

Starzenie się skóry – czy da się zapobiec?

Jak dbać o cerę aby długo była gładka? Jak wiele z nas zna to uczucie – patrzymy rano w lustro, a z niego patrzy na nas jakaś zmęczona, pomarszczona baba? 😉 Człowiek się wyspał, a wygląda jak wygląda… No cóż, proces starzenia skóry dotyczy, w mniejszym lub większym...

Sód w organizmie

Sód w produktach spożywczych Sód jest pierwiastkiem chemicznym, który w postaci soli (np. NaCl) jest powszechnie znany i używany podczas przygotowywania posiłków. W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, a jego inne postaci to dwuwęglan sodu, który dodawany jest do...

Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie

Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i mikroelementów. Czym dokładnie się objawia? Jak z nim walczyć? Mamy...

Woda z cytryną – pij codziennie!

Nadszedł czas, żeby poruszyć bardzo ważny temat, którym jest… woda z cytryną. Wielokrotnie pisaliśmy, żebyście pamiętali o piciu wody, niezależnie od tego, czy jesteście na diecie czy nie. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego picie wody jest takie istotne?...

Kwasy tłuszczowe omega-3

Nie wiem czy to pora roku wpływa na to, że większość z nas zaczyna z trwogą zwracać większą uwagę na to co je: na produkty, suplementy czy witaminy. Może odpowiedzialny za to jest sezon przeziębień i grypy? Nie wiem, ale na pewno ma to pozytywny skutek....

Magnez w diecie

Któż z Was nie wie, jakie to uczucie kiedy drga powieka albo złapie skurcz w łydkę? Któż nie zmagał się z brakiem koncentracji i rozdrażnieniem nawet z błahego powodu? Z pewnością większość z Was przechodziła przez takie dolegliwości. Jak sobie z nimi...

1 komentarz

  1. Daria_MM

    Jestem po operacji i mam bardzo restrykcyjne menu. Podane zasady są bardzo dobre ważne żeby jeść dobrze bo to pomaga wrócić do zdrowia. skorzystam z podanych tu propozycji na pewno.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *