Dieta Kopenhaska – co warto wiedzieć?

Dieta Kopenhaska znana również jako dieta trzynastodniowa lub Royal Danish Hospital Diet bazuje ścisłych zasadach i równie obostrzonych ograniczeniach. Ciekawostką jest, że między nazwą diety a Danią nie ma absolutnie żadnych powiązań.

Dzięki diecie kopenhaskiej można stracić nie tylko zbędne kilogramy, ale także poprawić metabolizm i zmniejszyć ilość cellulitu. Dieta ta zaliczana jest jako jedna z najbardziej restrykcyjnych wymagająca poświęcenia i silnej woli oraz zapewnia, że przy przestrzeganiu zasad „po diecie”, efekt jo-jo nie będzie widoczny. Zapewne dlatego dieta kopenhaska ma tak wielu zwolenników.

Jak działa Dieta Kopenhaska?

jaja w diecie kopenhaskiejPodczas stosowania diety kopenhaskiej utrata masy ciała następuje bardzo szybko z powodu znacznego spadku ilości przyjmowanych tłuszczów i węglowodanów, jak również bardzo małej ilości spożywanych kalorii (ok. 600 kcal dziennie). Zasady eliminują na 13 dni z codziennej diety owoce, ziemniaki, cukier, makarony oraz produkty zbożowe, a posiłki składają się głównie z jaj, mięsa, sałaty i ryb. Jeżeli dieta kopenhaska jest przestrzegana prawidłowo, możliwa jest utrata wagi średnio od 4 do 8 kg w zaledwie 13 dni! Należy jednak pamiętać, że ilość utraconych kilogramów zależy głównie od wyjściowej masy ciała i indywidualnych predyspozycji każdego kuracjusza. Dieta jest szczególnie zalecana osobom, które chciałby szybko obniżyć swoją masę ciała.

Jakie są plusy i minusy Diety Kopenhaskiej?

Wszystkie niskokaloryczne diety mają swoje minusy. Głównym problemem diety Kopenhaskiej jest nie zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Negatywne skutki zubożenia organizmu są następujące: problemy z koncentracją, złość, irytacja, rozdrażnienie i generalne osłabienie. Bardzo częste są bó tarta marchew na kolację podczas dietyle głowy (szczególnie w kilku pierwszych dniach), a nawet zasłabnięcia! W przypadku niemijających objawów, dietę należy niezwłocznie przerwać. Dodatkowo niemalże nieustannie odczuwany jest głód, który zaleca się „tłumić” pijąc wodę lub różne herbatki. Z tego powodu dieta kopenhaska jest bardzo ciężka i odradzana ludziom, którzy wykonują pracę zarówno fizyczną, jak i umysłową. Należy pamiętać, że dieta niskokaloryczna może także prowadzić do uszkodzenia nerek i problemów z przewodem pokarmowym, a także do zakwaszenia organizmu. W wielu źródłach jest też podkreślane, że za pomocą diety kopenhaskiej co prawda można stracić wiele kilogramów w krótkim czasie, ale w żadnym wypadku nie można powiedzieć, że jest to sposób zdrowy, a ponadto dieta nie wprowadza żadnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania. Z tego powodu dieta kopenhaska nie może być stosowana dłużej niż 13 dni, gdyż może doprowadzić do wyniszczenia organizmu i bardzo poważnych powikłań. Należy też pamiętać, że podstawą diety są produkty bogate w białko i cholesterol, które dodatkowo mogą obciążyć organizm, powodując szok metaboliczny. Z tego powodu nie zaleca się stosowania diety kopenhaskiej częściej niż raz na dwa lata.

Dieta kopenhaska (podobnie jak inne diety) nie jest zalecana osobom, które są chore lub w niedalekim odstępie czasu pokonały chorobę, ponieważ dieta osłabia system immunologiczny i może spowodować nasilenie lub powrót choroby.

Po dosyć szczegółowo potraktowanych minusach diety, należy przyjrzeć się także jej plusom.
Dieta kopenhaska przede wszystkim pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, jak również daje bardzo widoczne i natychmiastowe efekty, a utracone kilogramy nie powracają w efekcie jo-jo, jeżeli po zakończeniu diety produkty wprowadzane są stopniowo i w rozsądnych ilościach (przeciwnicy diety uważają jednak, że podczas stosowania diety traci się głównie wodę, a nie tłuszcz, więc po powrocie do normalnego żywienia kilogramy także wrócą). Ponadto polepsza metabolizm, a dieta powtórzona po dwóch latach daje równie dobre efekty. Restrykcyjność diety ma także na celu wykształcenie zdrowych odruchów żywieniowych – picie dużej ilości wody każdego dnia i nie podjadanie między posiłkami, co jest niestety jednym z powodów coraz częściej spotykanej otyłości. Co jest również bardzo istotne głównie dla kobiet, dieta kopenhaska znacznie redukuje cellulit!

Plastry szynki są elementem jadłospisu diety kopenhaskiej. Pamiętaj aby wybierać chudą szynkę lub usuwaj tłuszcz przed spożyciem 🙂 Jeśli lubisz mięso sprawdź również dietę Kwaśniewskiego, która jest bogata w mięsne dania.

Jakie są główne reguły?

Jak wspomniano powyżej, dieta kopenhaska zalicza się do jednych z najbardziej restrykcyjnych diet, ale jej przestrzeganie i zastosowanie się do jej reguł przynosi świetne efekty i zapobiega pojawieniu się efektu jo-jo. Decydując się na dietę kopenhaską należy więc pamiętać o kilku głównych zasadach:

1. Dieta trwa 13 dni. Skrócenie lub wydłużenie diety nie wpłynie pozytywnie na stan zdrowia i nie polepszy wyników kuracji.

2. Posiłki mogą być spożywane tylko trzy razy dziennie zawsze o tej samej porze. Polecane jest jeść śniadanie przed 9 rano, lunch między 12 a 14, a kolację pomiędzy 17 a 18.

3. Należy spożywać tylko i wyłącznie produkty wymienione w menu i nie dopuszczone jest stosowanie jakichkolwiek zamienników.

4. Należy pilnować tego, aby wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie.

5. Całkowicie zabroniona jest sól. Nie można jej spożywać w żadnej ilości. Punkt ten na pewno będzie wyzwaniem dla osób, które do tej pory stosowało ją w nadmiarze, ale bardzo istotne jest wyeliminowanie jej z jadłospisu. Dozwolone jest za to wzbogacenie dań świeżym oregano, bazylią lub tymiankiem.

6. Podczas trwania diety, spożywanie alkoholu jest absolutnie zabronione.

7. Nie należy spożywać słodyczy ani żadnych innych przekąsek.

8. Przygotowywane jedzenie nie może być smażone! Dopuszcza się jego gotowanie lub pieczenie, jednak bez użycia oleju i oliwy z oliwek.

9. Można zamieniać posiłki między sobą (lunch z obiadem), ale nie można zmieniać kolejności dni.

10. Wskazane jest przyjmowanie suplementów diety takich jak witaminy i minerały, aby wesprzeć działanie organizmu.

11. Jeśli dieta zostanie zakończona z sukcesem może zostać powtórzona, jednak nie szybciej niż przed upływem 2 lat! Należy pamiętać, że jest ona szokiem dla metabolizmu człowieka i częstsze stosowanie diety może doprowadzić do poważnych powikłań i problemów zdrowotnych.

12. Po zakończeniu diety ilość przyjmowanych kalorii powinna wzrastać stopniowo, aby zapobiec kolejnemu szokowi metabolicznemu i powrotu początkowej wagi.

Jak wygląda jadłospis w diecie kopenhaskiej?

Dieta jest bardzo restrykcyjna i należy przestrzegać jej bardzo ściśle. Nieodłącznym elementem praktycznie dla każdego jest odczucie głodu, które należy tłumić większą ilością wypijanej wody. W żadnym wypadku nie należy sięgać po słodycze lub inne przekąski! Złamanie jakiejkolwiek zasady jest traktowane równoznacznie z niepowodzeniem i należy przerwać stosowanie diety. Ważna jest również świadomość, że pomylenie dni po 6 dniu diety spowoduje znaczne obniżenie jej efektów i zalecane jest przerwanie kuracji.

co jadać podczas diety kopenhaskiej

Podane produkty spożywcze dostępne są w niemalże każdym sklepie i najlepiej zaopatrzyć się w nie przed rozpoczęciem diety. Pomoże to uniknąć pokus i chęci zakupu produktów niedozwolonych. Wskazany jest także wybór produktów niskotłuszczowych lub odtłuszczonych.

DZIEŃ 1 i 8

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z 1 łyżeczką cukru.

Lunch: 2 jaja gotowane na twardo, 400 g gotowanego szpinaku i 1 pomidor.

Obiadokolacja: 200 g wołowiny i 150 g sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

DZIEŃ 2 i 9

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z 1 łyżeczką cukru.

Lunch: 100 g chudej szynki i jogurt naturalny.

Obiadokolacja: 200 g wołowiny i 150 g sałaty (ok. 5 liści) z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

DZIEŃ 3 i 10

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z 1 łyżeczką cukru oraz 1 tost z białego pieczywa.

Lunch: 2 jaja gotowane na twardo, 100 g chudej szynki oraz 150 g sałaty (ok. 5 liści).

Obiadokolacja: 1 pomidor, ugotowany seler i 1 owoc (do wyboru: jabłko, pomarańcza lub gruszka).

DZIEŃ 4 i 11

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z 1 łyżeczką cukru oraz 1 tost z białego pieczywa.

Lunch: jogurt naturalny oraz 200 ml soku pomarańczowego.

Obiadokolacja: 1 jajo gotowane na twardo, 1 tarta marchew, chudy serek wiejski.

DZIEŃ 5 i 12

Śniadanie: 1 tarta marchew.

Lunch: 200 g gotowanej ryby z łyżką masła i sokiem z cytryny.

Obiadokolacja: 250 g wołowiny i puree z selera.

DZIEŃ 6 i 13

Śniadanie: filiżanka kawy z 1 łyżeczką cukru oraz 1 tost z białego pieczywa.

Lunch: 2 jaja gotowane na twardo i 1 tarta marchew.

Obiadokolacja: 300 g kurczaka i 150 g sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

DZIEŃ 7

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z 1 łyżeczką cukru i 1 tost z białego pieczywa.

Lunch: 2 jaja gotowane na twardo i 1 tarta marchew.

Obiadokolacja: nic.

Dieta Kopenhaska jest niewątpliwie jedną z najbardziej restrykcyjnych diet na świecie. Pełno w niej wyrzeczeń, ograniczeń i walki z własnymi słabościami, a efekty? No cóż, to zależy od indywidualnych predyspozycji. Kilka lat temu odważyłam się zastosować dietę kopenhaską, mimo łez i rozpaczy udało mi się nie złamać żadnego z punktu i ściśle przestrzegałam zaleceń. Najciężej było trzymać się ściśle ustalonych godzin spożywania posiłków i pokonanie bariery związanej z doborem składników – szynka i jogurt? Nie było tak źle! Człowiek głodny zje wszystko… bo niestety głód odczuwa się niemalże cały czas. Zwieńczeniem moich starań były zmęczenie, osłabienie, utrata wody i szalona ochota na „normlane” jedzenie. Trzeba jednak przyznać, że waga wskazywała kilka kg mniej a po pewnym czasie poczułam, że organizm ma lepszy metabolizm i szybciej się regeneruje. Więc może warto się przemęczyć?

Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie

Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i mikroelementów. Czym dokładnie się objawia? Jak z nim walczyć? Mamy...

Kwasy tłuszczowe omega-3

Nie wiem czy to pora roku wpływa na to, że większość z nas zaczyna z trwogą zwracać większą uwagę na to co je: na produkty, suplementy czy witaminy. Może odpowiedzialny za to jest sezon przeziębień i grypy? Nie wiem, ale na pewno ma to pozytywny skutek....

Sód w organizmie

Sód w produktach spożywczych Sód jest pierwiastkiem chemicznym, który w postaci soli (np. NaCl) jest powszechnie znany i używany podczas przygotowywania posiłków. W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, a jego inne postaci to dwuwęglan sodu, który dodawany jest do...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *