Dieta Paleo

Dieta paleo jest najstarszą (dosłownie) dietą, która była stosowana przez człowieka. Posługiwali się nią już nasi przodkowie z Epoki Kamienia Łupanego, stąd dieta paleo jest zwana potocznie dietą jaskiniowców. Została ona opisana w oparciu o pierwotne przystosowania żywieniowe – wyklucza więc głównie produkty przetworzone, ale także zboża, nabiał, cukier i oleje rafinowane.

Na pierwszym miejscu dieta stawia natomiast na owoce, warzywa, owoce morza oraz chude mięso. Nawiązując do życia naszych przodków, elementy diety zakładają takie składniki, które można było zdobyć w oparciu o zbieractwo i polowania. Szczególny nacisk jest kładziony na ruch i ćwiczenia fizyczne na świeżym powietrzu, które początkowo uciążliwe, po pewnym czasie z całą pewnością wejdą w nawyk i będą prawdziwą przyjemnością.

Warto podkreślić w tym miejscu, że dieta paleo jest planem żywienia na całe życie, a nie metodą na jednorazowe, szybkie schudnięcie. U osób mających problemy z nadwagą, utrata masy ciała będzie odbywać się stopniowo, ale entuzjaści twierdzą, że możliwe jest zmniejszenie wagi o 40 kg rocznie. Natomiast u osób z prawidłową wagą można spodziewać się poprawy stanu zdrowia i zwiększenia kondycji fizycznej.

Krótka historia Diety Paleo

 

Dieta Paleo została rozpowszechniona w ostatnich czasach przez dr. Lorena Cordaina, pracującego na Colorado State Univeristy. Jest on jednocześnie członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia do Spraw Żywieniowych, Amerykańskiego stowarzyszenia Kardiologicznego i Amerykańskiego Instytutu Żywienia.

Dr Cordain jest autorem ponad 100 artykułów i abstraktów naukowych z zakresu żywienia i uważany jest za światowego eksperta w dziedzinie diety ludzi z Epoki Kamienia Łupanego. Nie można więc powiedzieć, że dr Cordain jest „wynalazcą” diety paleo, lecz do jego zasług należy określenie diety panującej w epoce paleolitu i przekazanie jej współcześnie żyjącym ludziom.

Jakie są zasady stosowania Diety Paleo?

 

Zasady diety nikomu nie powinny sprawić trudności. Jest to data mało restrykcyjna, nie ma konieczności liczenia kalorii, odważania ilości pokarmu, czy też sprawdzania zawartości tłuszczu. Pamiętając o tym, że przodkowie nie uprawiali zbóż, nadrzędną zasadą diety jest spożywanie tego, co można zebrać z krzewów, drzew i ziemi lub zdobyć polując na zwierzynę.

Nikt nie każe nam oczywiście wychodzić w las i polować na obiad, ale produkty wybierać racjonalnie, pamiętając o tym, że w Epoce Kamienia Łupanego nie było hamburgerów, gotowych dań czy produktów w puszkach. Należy bezwzględnie unikać produktów przetworzonych i wysokotłuszczowych. Jak w każdej diecie zaleca się spożywanie dużej ilości wody w ciągu dnia i całkowite wyeliminowanie napojów słodzonych.

Podsumowując, zalecane są: chude mięso, owoce morza i ryby, owoce i warzywa pozbawione skrobi, natomiast należy unikać: nabiału, zbóż, roślin strączkowych i gotowych produktów.

INNE DIETY W NASZYM ZESTAWIENIU

DIETA DUKANA

DIETA KWAŚNIEWSKIEGO

DIETA MONTIGNACA

Jakie są zalety stosowania Diety Paleo?

 

co można jadać na diecie paleoZwolennicy diety jako pierwszą zaletę wymieniają fakt, że do tego sposobu żywienia ludzie są przygotowani genetycznie – odżywiali się tak już pierwsi ludzie. To co ważne dla większości z nas, Dieta Paleo nie jest dietą restrykcyjną – brak konieczności uciążliwego odmierzania kalorii czy też zmniejszania ilości przyjmowanych posiłków (niemniej jednak, należy pamiętać, żeby się nie przejadać).

Niewątpliwie w grupie zalet wymienić należy wyeliminowanie z jadłospisu tłuszczów i produktów zawierających tłuszcz. Nie oznacza to bynajmniej, że dieta wyklucza tłuszcze w ogóle, zakazuje jedynie produktów zawierających „zły tłuszcz” prowadzący to podwyższenia cholesterolu, a w rezultacie do zatorów żylnych i tętniczych, które mogą powodować ciężkie powikłania zdrowotne, a nawet śmierć.

 Dieta zachęca również do rezygnacji z nadmiaru soli i słodyczy, wyrabiając tym samym dobre nawyki żywieniowe. Mówiąc o innych zaletach diety, warto wspomnieć, że jest ona bogata w błonnik, a więc osłabia poczucie głodu i powoduje zmniejszenie ochoty na podjadanie między posiłkami, których wielkość i tak zależy od nas.

W przygotowywaniu potraw istnieje dowolność, ale należy pamiętać, aby spożywane posiłki były urozmaicone – bogate nie tylko w mięso, ale również warzywa i owoce. Takie podejście zagwarantuje utrzymanie po pierwsze zbilansowanej, a po drugie ciekawej, urozmaiconej i smacznej diety. Jako zaletę można wymienić także dostępność produktów na szeroką skalę i niemalże wszędzie. Coraz częściej lokale gastronomiczne wprowadzają do swojego menu posiłki „paleo”, co z pewnością stanowi udogodnienie dla osób lubiących jeść na mieście.

SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE

Jakie są wady stosowania Diety Paleo?

 

różne rodzaje orzechówChyba żaden jeszcze plan żywienia nie posiada samych zalet. Nie inaczej jest w przypadku Diety Paleo. Do najważniejszych wad należy zaliczyć wysokie spożycie białka, które w sposób szczególny mogą obciążyć nerki i wątrobę.W niektórych przypadkach może nawet do zakwaszenia organizmu, co jest sprawą indywidualną, uzależniona od tego, jakie produkty i w jakich proporcjach są one przyjmowane.

Drugą, ważną wadą jest to, że po wyeliminowaniu węglowodanów, nie tylko tkanka tłuszczowa może ulec zmniejszeniu, ale także możliwa jest utrata masa mięśniowa. Sceptycy poddają w wątpliwość dobroczynny wpływ diety na organizm człowieka, chytrze podając fakt, że nasi paleo-przodkowie żyli średnio 30 lat.

Jak wygląda przykładowy jadłospis w Diecie Paleo?

 

W Diecie Paleo istnieje całkowita dowolność w przygotowaniu posiłków, lecz w pierwszych dniach stosowania diety mogą pojawić się problemy związane z przygotowaniem dań bez użycia produktów zabronionych. Z tego względu poniżej zamieszczamy kilka propozycji, które nie dość, że są smaczne, to na pewno pomogą Ci w komponowaniu własnych, zdrowych i pysznych dań.

W diecie paleo należy spożywać 3 posiłki i przekąski każdego dnia i mimo tego, że sprawą dyskusyjną jest ile posiłków dziennie i jak często należy je spożywać, poniżej przedstawiamy po 3 propozycje uwzględniające śniadanie, obiad, kolację i przekąskę. Należy pamiętać, że ilość pokarmu, którą przyjmujemy jest sprawą indywidualną i będzie zależała nie tylko od naszego wieku, ale także od wykonywanej pracy.

Śniadanie: 180 ml soku warzywnego, sztuka mięsa (pieczone bez tłuszczu, gotowane na parze), kawa lub herbata (mleko jako dodatek można stosować, ale tylko odtłuszczone).

Przekąska 1: kilka garści orzechów.

Obiad: grillowana pierś z kurczaka, sałata ze świeżych warzyw z sosem winegret.

Przekąska 2: awokado lub seler naciowy.

Kolacja: ryba pieczona z rozmarynem, gotowane szparagi, sałatka ze świeżych warzyw.

Deser: dowolne owoce.

Śniadanie: jajo gotowane na twardo, kilka surowych warzyw (papryka, pomidor, marchew)

Przekąska 1: dwa pieczone jabłka i dwa banany.

Obiad: grillowana ryba, sałatka ze świeżego selera.

Przekąska 2: omlet z paru jaj.

Kolacja: pieczone bez tłuszczu dowolne mięso, gotowane na parze warzywa.

Deser: orzechy i suszone morele.

Śniadanie: świeże warzywa (pomidory, ogórki, szpinak, cebula, papryka) z oliwą z oliwek

Przekąska 1: awokado i kilka garści orzechów.

Obiad: polędwiczki wołowe podawane z surówkami z marchwki i selera.

Przekąska 2: dowolne owoce.

Kolacja: pieczony pstrąg z gotowanymi brokułami.

Deser: mleko kokosowe z bananem.

Moja opinia o diecie paleo

Dieta Paleo ma zdecydowanie wiele zalet, które z zachowaniem zbilansowanej diety i zdrowego rozsądku z pewnością wpłynie na poprawę metabolizmu organizmu i lepsze samopoczucie. Dieta zyskuje wielu zwolenników dzięki niewielkiej restrykcyjności i stosunkowo łatwym planem żywienia, a co więcej jest odpowiednia niemal dla każdej osoby. Jest też dobrym wyborem dla osób uczących się czy pracujących, gdyż posiłki można spożywać w dowolnej formie, a ścisłe trzymanie się godzin nie jest koniecznie. 

 

Należy jednak pamiętać o możliwych skutkach ubocznych i w razie jakichkolwiek pytań czy niepewności należy skonsultować się z lekarzem dietetykiem, który wątpliwości te pomoże wytłumaczyć i być może, poleci lub zdecydowanie odradzi Dietę Paleo. Należy również pamiętać, że ruch na świeżym powietrzu jest nieodłącznym elementem diety i dopiero zastosowanie się do wszystkich zaleceń, pozwoli na cieszenie się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Kasza jaglana z jabłkami – przepis

Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych kasz. Można ją jeść na wiele, smacznych sposobów, a przy tym jest taka zdrowa! O jej właściwościach pisałyśmy niedawno tutaj. Wreszcie nadeszła jesień i nie wiem dlaczego, ale to właśnie z jesienią kojarzy mi się...

Kasza jaglana – dlaczego warto ją włączyć do diety?

Uwielbiam kaszę. Każdą! Jest pyszna, zdrowa i… niestety w dalszym ciągu niedoceniona, choć, na szczęście, zaczyna się to zmieniać. Dziś przedstawię główne właściwości kaszy jaglanej, zajmującej jedno z najwyższych miejsc na mojej liście. Można z niej zrobić mnóstwo...

Sól himalajska – właściwości

Niedawno opublikowaliśmy artykuł o znaczeniu sodu dla organizmu. Dla przypomnienia dodamy, że głównym źródłem sodu w diecie człowieka jest sól oraz wzmacniacze smaku takie jak glutaminian sodu. Zalecane dziennie zapotrzebowanie w sód jest równoważne ze spożyciem mniej...

2 komentarze

  1. Mario

    …”Śniadania:

    Jajecznica z wędzonym łososiem.
    Jajo gotowane na twardo i muffinka warzywna.
    Kiełbaska drobiowa podsmażona z cebulą, pieczarkami i szpinakiem.
    Obiad:

    Sałata z pieczonym kurczakiem, suszoną żurawiną, orzechami i jabłkiem, polana sosem vinaigrette.
    Pulpeciki drobiowe z sałatą i migdałami.
    Polędwiczki wołowe podawane z marchewką i pieczarkami.
    Kolacja:

    Szaszłyki z szynki i ananasa z pieczonymi pomidorami.
    Pieczone nóżki z kurczaka z gotowanym kalafiorem.
    Pieczony pstrąg z gotowanymi brokułami.
    Przekąski:

    Owoc (np. jabłko, gruszka, pomarańcza, grejpfrut).
    Paluszki marchewkowe z musztardą i/lub majonezem.
    Garść orzechów…”

    Którą z potraw z jadłospisu mogli jeść prehistoryczni? Przecież to się kupy nie trzyma. Jestem w stanie zrozumieć np. kawał mięsa i jakieś warzywa owoce ale nie coś tam coś tam z majonezem. Co oni majonez robili z jaja dinozaura?

    Odpowiedz
    • Tonia

      Dla mnie też to było szokujące, ale faktycznie taka jest dieta. Kiedyś nawet widziałam przepis na ten majonez u koleżanki w książce, ale teraz nie pamiętam.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź wpisy na naszym blogu:

Sól himalajska – właściwości

Niedawno opublikowaliśmy artykuł o znaczeniu sodu dla organizmu. Dla przypomnienia dodamy, że głównym źródłem sodu w diecie człowieka jest sól oraz wzmacniacze smaku takie jak glutaminian sodu. Zalecane dziennie zapotrzebowanie w sód jest równoważne ze spożyciem mniej...

czytaj dalej

SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE