Wakacje coraz bliżej, więc coraz częściej nachodzą nas ponure myśli, że może jednak nie zdążymy się odchudzić do czasu pojawienia się na plaży. Spóźnialscy powinni sobie zadać pytanie czy są zmotywowani, żeby wakacje powitać wymarzoną sylwetką i zacząć działać.

Jedno z tych pytań powinno brzmieć czy dieta 1000 kalorii jest skuteczna? Na pewno jest, ale za to jest restrykcyjna. Nie ogranicza jednak rodzaju spożywanych produktów tak mocno jak dieta kopenhaska, ale za to, podczas jej stosowania należy się wyposażyć w kalkulator. Polega ona na ograniczeniu dziennie spożywanych kalorii do 1000. Pewnie część z Was się zastanawia czy to dużo, czy mało? Część pewnie łapie się za głowę, że znowu trzeba będzie jeść tylko sałatę z sałatą i dodatkiem sałaty 😉 Prawda jest nieco inna. Po pierwsze musimy sobie zdać sprawę z tego, jakie jest dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kalorie. W tym miejscu oczywiście sprawa zaczyna się komplikować. Zapotrzebowanie to wynika bowiem z wielu czynników, chociażby takich jak płeć, wiek czy wykonywana praca. Problem dodatkowo się pogłębia, bo gdzie nie spojrzymy, tam podane wartości zapotrzebowania są inne. W takim wypadku najłatwiej chyba będzie podać wartości przybliżone.

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest to tak naprawdę ilość kalorii, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Nie należy więc schodzić poniżej tej granicy, ponieważ wówczas możemy sobie wyrządzić krzywdę. Z tego względu uważa się, że dietę 1000 kalorii należy stosować nie dłużej niż tydzień.

Poniższe dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dotyczy zdrowych kobiet i mężczyzn niebędących sportowcami.

Kobiety 19-50 lat ok. 2200 kcal

Kobiety powyżej 50 roku życia 1900 kcal

Mężczyźni 19-50 lat 2900 kcal

Mężczyźni powyżej 50 roku życia 2300 kcal

Jeszcze raz należy podkreślić, że są to tylko wartości przybliżone, a dokładne zapotrzebowanie kaloryczne powinno być rozpatrywane indywidualnie.

Kto może stosować dietę 1000 kalorii?

Dietę 1000 kalorii może stosować każdy zdrowy człowiek, który chciałby się pozbyć nieco tłuszczyku. Bezwzględnie należy pamiętać, że diety nie można stosować dłużej niż 1 tydzień, gdyż niewielka ilość kalorii dostarczanych organizmowi na dłuższą metę jest niewystarczająca dla poprawnego działania naszych organizmów. Dlatego, jeżeli ktoś chciałby stosować dietę dłużej, powinien zasięgnąć porady lekarza. Dieta 1000 kalorii jest także skierowana do osób wytrwałych, którym nie straszne jest przeliczanie kalorii i dokładne ich pilnowanie. Tutaj należy jeszcze podkreślić, że jeżeli ktoś wykonuje pracę fizyczną, powinien przyjąć dla siebie dawkę 1500 kalorii dziennie.

Czego unikać podczas stosowania diety?

Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, że bezwzględnie należy unikać słodzonych napojów, słodyczy, słonych przekąsek typu paluszki, chipsy, chrupki, paluszki, itd. Na czas stosowania diety należy także odstawić alkohol. Należy także ograniczyć spożywanie tłuszczów, dzięki czemu nasz organizm zacznie spalać węglowodany i zapobiegnie odkładaniu się ich w postaci zbędnego tłuszczyku. Dodatkowym elementem, na który należy zwrócić baczną uwagę to samopoczucie. W przypadku, gdy czujemy zawroty głowy, mdłości, trudno nam się skoncentrować lub widzimy inne negatywne skutki działania diety, należy ją bezzwłocznie przerwać. Intensywne treningi też należy sobie odpuścić na czas stosowania diety.

Jakie są zasady stosowania diety 1000 kalorii?

dlaczego należy pić dużo wodyMimo, że dieta 1000 kalorii nie jest tak restrykcyjna jak np. dieta kopenhaska, to może przysporzyć też wiele problemów. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: należy bezwzględnie liczyć i przestrzegać ilość spożywanych kalorii. Początkowo na pewno będzie trudno, ale jak to mówią, praktyka czyni mistrza 😉 Na czas diety z całą pewnością warto zaopatrzyć się w tabele kaloryczne, które na pewno ułatwią Wam komponowanie swoich przepisów. Zaleca się spożywanie odtłuszczonego nabiału, drobiu bez skórki, chudych wędlin, pełnoziarnistego pieczywa, owoców, warzyw (praktycznie bez ograniczeń) i kasz. Bezwzględnie należy pamiętać o wypijaniu 2 litrów wody dziennie. Wpływa ona pozytywnie na metabolizm, a w dodatku wypełnia żołądek, co choć na chwilę pomoże w walce z głodem tym prawdziwym i wyimaginowanym. No właśnie, co robić żeby nie chodzić głodnym? Po raz kolejny odpowiedź jest dosyć prosta: należy spożywać 4-5 posiłków dziennie. Doskonale by było, gdyby były one spożywane codziennie w tych samych godzinach i, co najważniejsze, spożywane były powoli. Zagwarantuje nam to, poza dłuższym cieszeniem się smakiem, zwiększenie uczucia sytości! Wracając do posiłków – śniadanie nie powinno przekraczać 200 kalorii, drugie śniadanie 150, obiad 350, podwieczorek 100, a kolacja 200. Pamiętać też należy, że kolacja powinna być lekka i zjadana nie później niż o godzinie 19. Generalnie, w diecie powinno się znaleźć ok. 60 g białka, 145 g węglowodanów i 21 g tłuszczu. Pamiętaj jednak, aby unikać tłuszczów nasyconych i syntetycznych tłuszczów trans! Postaw na nienasycone, naturalne kwasy tłuszczowe zawarte w takich produktach jak ryby czy orzechy.

Przykładowy jadłospis

Tutaj każdy z Was może się wykazać inwencją, pamiętając jedynie o tym, żeby sprawdzić czy nasze danie nie przekracza zalecanej wartości kalorycznej i czy przypadkiem nie spożywamy produktów zakazanych. Poniżej przykład tego, co można jeść:

DZIEŃ 1

Śniadanie: 2 kromki razowego chleba, 2 plastry polędwicy z kurczaka, ogórek, herbata

2 śniadanie: koktajl z kefiru (ok. 150 g), jabłko, cynamon

Obiad: zupa jarzynowa

Podwieczorek: sok z pomarańczy

Kolacja: pomidor, ser mozzarella (lekki), świeża bazylia

DZIEŃ 2

Śniadanie: 1 jajo kurze gotowane na miękko, 1 kromka chleba graham, herbata bez cukru

2 śniadanie: 1 szklanka maślanki, brzoskwinia

Obiad: pieczony łosoś (ok. 80 g) z warzywami (kalafior, marchew, por)

Podwieczorek: sałatka warzywna

Kolacja: jogurt naturalny, jagody

DZIEŃ 3

Śniadanie: Jogurt naturalny, pomarańcza

2 śniadanie: sok z pomarańczy i grejpfruta

Obiad: pierś z kurczaka z brokułami gotowana na parze

Podwieczorek: serek ziarnisty

Kolacja: 2 wafle ryżowe, pomidor, szynka z piersi kurczaka

Gluten – po co całe zamieszanie?

Co z tym glutenem? Od pewnego czasu można zauważyć istny szał na unikanie glutenu. Z osobistych doświadczeń wiem, że co człowiek, to opinia. Niektórzy unikają go jak ognia i prowadzą swoistą krucjatę i oświecanie społeczeństwa o zgubnych skutkach jego spożywania, inni...

Sód w organizmie

Sód w produktach spożywczych Sód jest pierwiastkiem chemicznym, który w postaci soli (np. NaCl) jest powszechnie znany i używany podczas przygotowywania posiłków. W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, a jego inne postaci to dwuwęglan sodu, który dodawany jest do...

Magnez w diecie

Któż z Was nie wie, jakie to uczucie kiedy drga powieka albo złapie skurcz w łydkę? Któż nie zmagał się z brakiem koncentracji i rozdrażnieniem nawet z błahego powodu? Z pewnością większość z Was przechodziła przez takie dolegliwości. Jak sobie z nimi...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *